BUSSUM - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is uitgeroepen tot Omroepman van 2003. Dat bleek vrijdag in Bussum op de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van mediablad Broadcast Magazine, dat de prijs organiseert. De 47-jarige tv-maker (SBS6) krijgt de onderscheiding voor zijn onthullingen in de zaak 'Mabelgate'.

Volgens de redactie van het blad, die de jury van de prijs vormt, zette De Vries met die zaak letterlijk en figuurlijk een kroon op zijn carrière. "Hij versloeg in zijn eentje alle gereputeerde nieuws- en actualiteitenrubrieken en was daarmee een schoolvoorbeeld van gedegen onderzoeksjournalistiek."

Peter R. de Vries is de dertiende 'Omroepman-/vrouw van het jaar' in successie. Eerdere winnaars waren onder anderen Cathy Spierenburg (2002), Paul Witteman, Fons van Westerloo, John de Mol en Joop van den Ende.

Trots

De misdaadverslaggever was vooral trots dat hij in de voetsporen kan treden van die laatste twee. Hij maakt zijn programma's namelijk bij Endemol. "Het is voor de derde keer dat een Endemoller wint, en dat voelt goed.

In de publiciteit wordt de laatste tijd wel geringschattend gepraat over Endemol en SBS, maar ze maken het wel mogelijk dat ik overal ter wereld naartoe kan om een zaak uit te pluizen. Ook als het budget het soms niet toelaat.

En ik mag heel veel tijd besteden aan een affaire als de Puttense moordzaak. Daarom wil ik ook hen in deze eer laten delen." De Vries gaf aan dat het nieuwe jaar voor hem 'crimineel goed' is begonnen.

"De titel Omroepman bevalt me vooral goed, omdat ik eigenlijk schrijvend journalist ben. Mensen denken soms dat het makkelijk was om Mabelgate te ontrafelen, omdat ik gewoon een crimineel heb laten praten. Maar dat konden andere journalisten ook doen en waarom zaten zij dan niet in het vliegtuig naar Chili? Ik heb hier uitbetaald gekregen waar ik 25 jaar dag in, dag uit aan gewerkt heb."