BAQUBA - Na het vrijdaggebed in een sjiitische moskee in een woonwijk van de Iraakse stad Baquba is een bom ontploft. Zeker zes mensen zijn gedood en 39 anderen raakten gewond. Dat hebben een plaatselijke arts en de politie vrijdag laten weten.

Baquba ligt circa 65 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad en wordt voornamelijk bevolkt door soennieten. De stad ligt in de 'soennitische driehoek' waar het verzet tegen de aanwezigheid van Amerikaanse militairen het hevigst is.

Gascylinder

"Een fiets met een gascylinder gevuld met explosieven was bij de moskee achtergelaten", aldus politieman Haki Ismail Mustafa. Toen de gebedsdienst voorbij was explodeerde de lading. De bom vernietigde ramen van de kleine moskee en auto's vlogen in brand.

De aanslag volgde uren na de arrestatie in Tikrit door Amerikaanse militairen van tientallen Irakezen. De Amerikanen verdenken hen van gewelddadigheden tegen coalitietroepen. Tikrit was de thuisbasis van Saddam Hussein. De oud-president werd er in de buurt gevangengenomen.

Amerikaanse militairen onderzoeken de zaak in Baquba. In de afgelopen maanden waren moskeeën vaker het doelwit van aanslagen. Door een explosie bij een moskee in Najaf kwamen in augustus zeker tachtig mensen om, onder wie een belangrijke sjiitische geestelijke.