AMSTERDAM - Bijengif kan mogelijk klachten bij MS-patiënten verminderen. De afdeling neurologie van de Universiteit van Groningen begint daarom vanaf maandag een onderzoek waarbij mensen met multiple sclerose een halfjaar lang drie maal per week twintig bijensteken krijgen toegediend. Het gif zou kunnen leiden tot een verbeterde blaascontrole of afname van evenwichtsstoornissen.

Volgens de stichting Multiple Sclerose internationaal (MSi) toonde eerder verkennend onderzoek al aan dat regelmatige toediening van bijengif een mogelijke vooruitgang als gevolg heeft. Toch is dit nooit wetenschappelijk aangetoond.

Aan het onderzoek doen 25 mensen mee. Het gif wordt ingebracht door bijen direct in het bovenbeen van de patiënt te laten steken. Een imker haalt de bij uit een potje en zet het met een pincet op het been van de patiënt. Naast een betere controle van de blaas of afname van evenwichtsstoornissen zou het medicijn tot meer kracht en een afname van spasmen kunnen leiden.

Een woordvoerster van de stichting erkende vrijdag dat de therapie voor de deelnemers in de eerste periode geen prettige ervaring zal zijn. "Maar ze zeggen dat er na een tijdje gewenning optreedt en dat het been minder dik en rood wordt." Het is volgens haar ook mogelijk om van been te wisselen.

Nederland is het eerste land ter wereld dat een wetenschappelijk onderzoek uitvoert, aldus de stichting. In Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten wordt overigens al wel met bijengif en MS-patiënten geëxperimenteerd.

Bijen fabriceren veel biochemische stoffen en uit dierproeven bleek dat bijengif als ontstekingsremmer werkt en het immuunsysteem positief beïnvloedt. De zogeheten bijensteektherapie, ook wel apitherapy, bestaat al duizenden jaren.

Multiple sclerose tast het centrale zenuwstelsel aan. De symptonen worden veroorzaakt door een onderbreking van de communicatie tussen de hersenen en andere delen van het lichaam. Vaak voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld stuurloosheid in armen of benen, krachtsverlies, moeite met lopen, stijfheid of moeite met zien. Sommige mensen met MS belanden in een rolstoel.