EINDHOVEN - De politie heeft vrijdagmiddag in Eindhoven woningen in een flatgebouw aan de Echternachlaan ontruimd nadat bij een van de bewoonsters een explosief was bezorgd. De geëvacueerden zijn opgevangen in een vlakbij gelegen politiebureau.

Het ging om een echte bom, bestaande uit een jerrycan met vermoedelijk benzine en een ontsteking. Deskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst EOD hebben het explosief onschadelijk gemaakt. Een woordvoerder van de politie heeft dit meegedeeld.

Jerrycan

Volgens de zegsman zat de jerrycan in een doos, die was neergezet bij de voordeur van een van de flatwoningen. De politie is op zoek naar een man die volgens getuigen de doos voor de woning heeft gezet. De politie tast nog volledig in het duister over het motief van de dader, aldus de woordvoerder. De bewoonster van het pand zegt geen vijanden te hebben.

Nadat er was aangebeld, deed haar vriend de voordeur open. Meteen kwam er een steekvlam uit de doos. De man schopte het pakket weg. Daardoor doofden de vlammen.

Robot

Na een eerste onderzoek door eigen bomverkenners besloot de politie de EOD in te schakelen. Deskundigen van die dienst hebben de doos eerst met behulp van een robot onderzocht. Daarna heeft een specialist van deze dienst, gestoken in een speciaal bompak, het onderzoek voortgezet. Hij heeft het explosief uiteindelijk ontmanteld. Wegens de bom moest een tiental mensen hun woning tijdelijk verlaten, aldus de zegsman van de politie.