DEN HAAG - De ANWB zet vraagtekens bij het plan van minister Peijs (Verkeer) om de brommerleeftijd te verhogen van 16 naar 17 jaar. De bond meent dat de grens betrekkelijk willekeurig is gekozen. "Waarom wordt de grens niet opgeschroefd naar 18 jaar", vraagt een woordvoerder zich af.

Hij vreest dat veel 16-jarigen alsnog op een brommer zullen stappen. Jongeren hebben immers de behoefte mobiel te zijn. Ze lopen bijvoorbeeld stage op een plek waar ze moeilijk met het openbaar vervoer kunnen komen. "Je kunt ze de mogelijkheid tot ontplooiing niet ontzeggen", aldus de zegsman.

Verder noemt de ANWB de andere maatregelen van de minister samenhangend. De bond is vooral blij dat nascholing van jonge bestuurders meer aandacht krijgt. "Daar streven we al jaren naar", aldus de woordvoerder. Ook is de ANWB positief over andere voorstellen als kentekens voor brommers, omdat die helpen bij de handhaving van verkeersregels. Tegen plastic rijbewijzen op creditcardformaat kan de vervoerdersbond niets inbrengen.