ROTTERDAM - Justitie en politie hebben een omvangrijk onderzoek gedaan naar criminele organisaties die zich bezighouden met handel in drugs, het witwassen van geld en illegaal bankieren. In totaal zijn negen mensen gearresteerd.

Dit maakte het Landelijk Parket woensdag bekend. De politie heeft maandag vijf personen aangehouden en 23 woningen en bedrijven in Amsterdam, Arnhem, Haarlem en Utrecht doorzocht.

De verdachten, vier Indiërs en een Nederlander, zijn afkomstig uit Amsterdam en Purmerend. Justitie heeft beslag gelegd op ongeveer 210.000 euro aan contant geld, een vuurwapen met munitie en de administratie van de betrokken bedrijven.

Restaurant

Onder de verdachten is de eigenaar van een restaurant in het centrum van Amsterdam. Daar vonden vermoedelijk op grote schaal illegale wisseltransacties plaats.

In december 2001 arresteerde justitie drie mannen en een vrouw die van drugshandel worden verdacht. Na deze aanhoudingen zijn bij zeven doorzoekingen in Amsterdam, Rotterdam en Rijswijk zeven kilo onversneden cocaïne, drie vuurwapens, geldtelmachines, sieraden en een kleine half miljoen gulden aan contant geld in beslag genomen.

'Underground banking'

Justitie vermoedt dat de maandag gearresteerde geldwisselaars deel uitmaken van een internationaal ondergronds banksysteem. Dit zogeheten 'underground banking' is een informeel stelsel, waarin geld naar het buitenland wordt verplaatst, buiten de reguliere banken om.

Een dergelijk systeem is aantrekkelijk voor criminele organisaties om ongezien geld te verplaatsen. Dit geldverkeer valt buiten het bereik van de maatregelen van de overheid en financiële instellingen tegen het witwassen.

Cocaïne en xtc

Het illegale wisselkantoor in Amsterdam wisselde onder meer voor een drugsorganisatie Engelse ponden om voor guldens. De organisatie handelde op grote schaal in cocaïne en xtc. De aan het licht gekomen illegale wisselpraktijken bleken nauw te zijn verweven met vijf legale kledingbedrijven. Deze zijn volgens justitie gebruikt voor het witwassen van crimineel geld.

Het vijftal dat maandag is gearresteerd, zit nog vast. Drie van de vier in december aangehouden verdachten zitten in voorlopige hechtenis.