CAPE CANAVERAL - De luchtdruk aan boord van het internationale ruimtestation ISS daalt nog steeds. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gemeld.

Daarmee spreekt de NASA een bericht tegen van het Russische persbureau Interfax. Dat citeerde eerder op de dag een functionaris van de vluchtleiding in Moskou, die zei dat de luchtdruk in het station weer stabiel was.

Traag tempo

Een NASA-medewerker legde uit dat een meting op woensdag aangaf dat de luchtdruk niet meer daalde. Waarschijnlijk klopte die uitslag niet, want een latere meting liet zien dat de daling in hetzelfde, zeer trage, tempo doorging.

Voor de twee bemanningsleden, de Rus Alexander Kaleri en de in Groot-Brittannië geboren NASA-astronaut Michael Foale, vormt de daling van de druk geen bedreiging.

Als de luchtdruk verder daalt kan dat alleen nadelige gevolgen hebben voor het functioneren van een aantal instrumenten aan boord van het ruimtelaboratorium. De NASA bouwde dat in 2000 samen met Rusland, Japan, Europa en Canada.