BERG EN DAL - Een gaslek heeft maandagmorgen in Berg en Dal (bij Nijmegen) voor een steekvlam van zeker tien meter hoogte middenin een bosgebied gezorgd. Het duurde ruim anderhalf uur voordat energiemaatschappij Nuon er in slaagde de gasleiding af te sluiten. De brandweer hield het omliggende groen nat om bosbrand te voorkomen.

Twee wegwerkers raakten lichtgewond door de explosie. Het zal een groot deel van de maandagmiddag duren voordat een hotel en een tiental woningen in de omgeving weer gas kunnen gebruiken. De schade aan de bossen bleef beperkt tot wat verschroeide bomen in de directe omgeving van de steekvlam.

Het gaslek is ontstaan doordat wegwerkers een paaltje middenin de gasleiding langs de Molenbosweg dreven. De Nuon had veel tijd nodig de plaats van het lek te isoleren omdat er op die plaats sprake is van een ringleiding. Bovendien bleek de afsluiting in eerste instantie onvoldoende, waardoor de vlam bleef branden terwijl het energiebedrijf dacht dat het gas was afgesloten. De politie sloot de wijde omgeving van het gaslek af voor verkeer. Het was volgens een politiewoordvoerder niet nodig omwonenden te evacueren, omdat de bossen kletsnat waren door de hoosbuien van het afgelopen weekeinde. Dat verminderde het gevaar op bosbrand aanzienlijk.