PHILIPSBURG - Het Openbaar Ministerie op Sint Maarten wil de paspoorten van drugskoeriers in beslag nemen en hen een reisverbod opleggen in plaats van een gevangenisstraf. Ook krijgen de drugskoeriers, als het aan het OM ligt, een verbod op het aanvragen van een nieuw paspoort.

Officier van Justitie C. Merx heeft dit donderdag op het Antilliaanse eiland bekend gemaakt. Het idee erachter is dat drugskoeriers op vrije voeten kunnen blijven zonder dat gevaar voor herhaling bestaat. Het eiland kampt met een cellentekort.

Strafbaar feit

Voor het intrekken van het paspoort baseert Justitie zich op een artikel uit het Wetboek van Strafrecht waarin staat dat voorwerpen die zijn gebruikt bij het begaan van strafbare feiten, ontnomen mogen worden. Volgens Merx valt het paspoort daar zeker onder.

De rechtbank van Philipsburg beslist over twee weken over de vier drugszaken waarin het Openbaar Ministerie intrekking van het paspoort heeft geëist. ,,Het is afwachten of de rechter ons onze zin geeft, maar het is het proberen waard'', aldus Merx.

Andere nationaliteiten

In beginsel beperkt het OM zich tot drugskoeriers uit Nederland, de Antillen en Aruba. Als de aanpak succes heeft zet het OM ook de aanval in op paspoorten van smokkelaars met andere nationaliteiten.

Volgens Merx is het idee oorspronkelijk afkomstig van het Antilliaanse Openbaar Ministerie en wordt het binnenkort ook ingevoerd op Curaçao en Bonaire. De woordvoerder van het OM in Willemstad was niet bereikbaar voor commentaar.

Tegenhouden

Het ministerie van Justitie gaat vanaf vrijdag persoonsgegevens van drugskoeriers doorgeven aan de luchtvaartmaatschappijen. Deze kunnen de koeriers vervolgens, mochten ze weer op het vliegtuig willen stappen, bij de incheckbalie tegenhouden. Volgens een woordvoerder hebben luchtvaartmaatschappijen geen vervoersplicht. ,,Net als een winkelier mogen ze mensen naar eigen inzicht de toegang ontzeggen.''

In opdracht van Justitie worden vluchten tussen Curaçao en Nederland sinds kort zeer grondig gecontroleerd op de aanwezigheid van drugs. Volgens de woordvoerder zullen de controles op Schiphol worden uitgebreid. Als er aanwijzingen zijn dat er drugs aan boord zijn bij vliegtuigen uit andere gebieden, worden die ook extra goed gecontroleerd.