ROTTERDAM/TILBURG - Winkeliers door heel Nederland schrikken dieven af door foto's van veelplegers achter de etalageruit te hangen. In Tilburg, Rotterdam, Stadskanaal en Blerick zijn de portretten inmiddels gesignaleerd. En het helpt, zegt de Rotterdamase tankstationeigenaar die er een half jaar mee experimenteerde.

De Utrechtse korpschef Vogelzang maakte deze week veel reacties los met zijn plan om veelplegers uit de anonimiteit te halen door hun foto bijvoorbeeld in wijken of op internet te verspreiden. Met name het Openbaar Ministerie voelt niets voor het idee.

Doorrijder

Klanten die zonder te betalen tankten bij zes tankstations in Rotterdam werden een half jaar lang aan de schandpaal genageld. Beelden van de bewakingscamera's werden op deur geplakt. De dieven of hun auto was daarop herkenbaar. Met teksten als 'doorrijder' of 'Deze dief is hier niet welkom' maakte de eigenaar zijn boodschap duidelijk.

"Die veelplegers bleven weg", zei eigenaar Mos van zes tankstations donderdag. "Het heeft duidelijk effect gehad. We kregen van klanten zelfs tips over deze dieven." In "goed overleg met de politie" heeft Mos zijn experiment gestaakt.

Zwart balkje

Ook in een videotheek in Blerick (Limburg) hangen sinds kort foto's van vermeende dieven. Daar heeft de eigenaar eveneens geconstateerd dat het aantal diefstallen fors is verminderd. Een gereedschapswinkel in het Groningse Stadskanaal toont de foto's van dieven al drie jaar. De ogen van de criminelen zijn afgeplakt met een zwart balkje. De winkelier zei donderdag alleen maar positieve reacties te krijgen.

Twee Tilburgse videotheken die portretten van dieven etaleerden, zijn daarmee donderdag gestopt. De foto's zijn weggehaald nadat de Tilburgse politie donderdag op bezoek was geweest bij de twee winkeliers. "We wilden ze er op wijzen dat het belangrijk is om aangifte te doen van diefstal", aldus een politiewoordvoerder. Volgens de politie in Tilburg is het niet strafbaar om beelden van dieven op te hangen. "Maar we keuren het wel af."

Foto's

Winkeliers mogen foto's ook onderling uitwisselen. In Rotterdam wisselt de politie met een particulier beveiligingsbedrijf foto's uit van mensen die regelmatig overlast veroorzaken op het Schouwburgplein in de stad. Plaatsvervangend districtchef Lesscher zegt daarover dat het valt binnen de privacywetgeving: "We wisselen geen justitiële gegevens uit."