AMSTERDAM - Het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) heeft het gerechtshof in Amsterdam gevraagd het Openbaar Ministerie (OM) te dwingen alsnog onderzoek te doen naar een antisemitische rapgroep. Dat heeft R. Naftaniel van het CIDI donderdag gezegd.

In juni deed het CIDI aangifte van belediging en aanzetten tot haat en geweld bij de Amsterdamse officier van justitie P. Velleman. Aanleiding zijn de antisemitische songteksten van de rapgroep NAG (Nieuwe Allochtoonse Generatie).

In november antwoordde het OM dat "tot op heden de inspanningen van het Openbaar Ministerie, de politie als ook het Meldpunt Discriminatie Internet niet hebben geleid tot opsporing van mogelijke verdachten".

Naftaniel

Volgens Naftaniel heeft onvoldoende capaciteit bij het OM geleid tot het afblazen van het onderzoek. "Een van de leden van de rapgroep is met naam en adres op internet te vinden en ook zijn data van optredens van de band bekend. Het lijkt alsof je met de groep zelf bij het OM aan moet komen."

Klaagschrift

Het CIDI heeft al eerder een klaagschrift in een andere zaak ingediend bij het hof om het OM te dwingen tot verdere vervolging. Aanleiding hiervoor was het plaatsen van foto's van onder andere bekende en onbekende Nederlandse joden die op een website van Weerwolf Nederland, een organisatie van neonazi's staat.

Het OM van Den Haag zag geen mogelijkheid om de organisatie aan te pakken. Het CIDI begon daarop een procedure bij het gerechtshof in Den Haag, die volgens Naftaniel nog steeds loopt.