DEN HAAG - Twee Rotterdamse stichtingen gaan de eerste cannabis voor medische toepassing leveren. De medicinale cannabis wordt gebruikt voor onderzoek van 16 MS-patiënten. Marihuana en hasj verminderen de pijn misselijkheid en stijfheid die ontstaan door de ziekte of door de behandelingen.

Het Bureau voor Medicinale Cannabis

Op dokterrecept

Minister Borst maakte donderdag bekend dat het BMC en het VU medisch centrum in Amsterdam een overeenkomst hebben gesloten voor het kleinschalige onderzoek. Het Bureau voor Medicinale Cannabis levert ook cannabis aan apotheken. Voortaan zal het mogelijk zijn medicinale cannabis op dokterrecept te verkrijgen.

Voor de productie van deze cannabis heeft zich een groot aantal telers aangemeld. Het ministerie verwacht dat de telers vanaf het voorjaar 2003 het geneesmiddel kunnen leveren.

Coffeeshop

Gebruik van hasj en marihuana onder patiënten die lijden aan ziekten als MS, aids of kanker is niet uitzonderlijk. Sommige apotheken leveren al cannabis op recept. Maar dit gebeurt zonder medische begeleiding en is in strijd met de wet. Soms halen patiënten het zelf in een coffeeshop of krijgen het van een patiëntenvereniging.

Borst heeft gezegd niet negatief te staan tegenover vergoeding van de medicinale cannabis door zorgverzekeraars. Het zou namelijk het gebruik van anderen medicijnen verminderen. Enkele verzekeraars doen dat al, meestal in een aanvullend pakket. De vergoeding ligt moeilijk omdat nog steeds niet wetenschappelijk is bewezen dat het middel werkt.

/NIEUWSMedicinaal gebruik van marihuana in Canada toegestaan'Cannabis-spray helpt MS-patiënten'Kabinet stemt in met marihuana-voorstel minister Borst