DEN HAAG - Bij de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 zijn duizenden vrouwen, kinderen en bejaarde mensen gedood. Dit zei Slobodan Milosevic donderdag voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Bekijk video

"U heeft niets. Daarom moet u maar iets bekokstoven", beet Slobodan Milosevic woensdagochtend hoofdaanklaagster Carla Del Ponte toe, nadat de Zwitserse eerder deze week voor het Joegoslavië-Tribunaal een overzicht van haar bewijsmateriaal had laten geven.

'Warmpraten'

De ex-president van Joegoslavië was zijn eerste lange eigen verklaring voor het VN-hof tamelijk rustig begonnen. Na ruim twee uur had Milosevic zichzelf behoorlijk warmgepraat en begon hij te fulmineren.

Volgens hem is zijn proces voor het tribunaal een misdaad tegen de waarheid, een misdaad tegen het Servische volk en een misdaad tegen een soevereine staat.

De grootste misdaad was volgens Milosevic de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999. Hij noemde het de grootste agressie in de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog.

Misdaad, misdaad, misdaad

De operatie van het bondgenootschap was volgens Milosevic een misdaad tegen de vrede, een misdaad tegen de mensheid en genocide. De tolken voor de simultane vertaling hadden grote moeite de opgewonden Milosevic bij te houden.

Volgens de ex-president richtte de NAVO-operatie zich vooral op burgerdoelen. "Het bondgenootschap slaagde er slechts in zeven tanks te vernielen. De NAVO heeft veel meer ziekenhuizen vernield dan tanks."

Milosevic liet een hele serie gruwelijke foto's zien van verkoolde lijken en een losgerukt hoofd op een grasveld.

Chirac

Tijdens zijn eerste lange eigen verklaring voor het VN-hof liet Milosevic weten de Franse president Jacques Chirac als getuige te willen laten oproepen. Eerder hadden Milosevic' juridisch adviseurs laten weten dat hij de Amerikaanse ex-president Clinton en de Britse premier Blair wil laten getuigen.

Aanklagers en verdediging mogen getuigen oproepen voor het tribunaal. Als een getuige weigert te komen, kan een partij de rechters vragen de desbetreffende persoon te dagvaarden. In het verleden heeft het tribunaal 'bindende bevelen' van die strekking doen uitgaan aan bewindslieden uit ex-Joegoslavië.

Keuze van doelwitten

Milosevic zegt dat hij op tv heeft gehoord dat Chirac heeft gezegd dat hij de bruggen van Belgrado heeft gered. Hieruit leidt Milosevic af dat staatshoofden zich persoonlijk bemoeiden met de keuze van de doelwitten van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999.

Hij wil Chirac daarover ondervragen en het Franse staatshoofd eveneens de vraag voorleggen waarom hij de bombardementen op andere burgerdoelen niet heeft voorkomen.

Voorzittend rechter May heeft donderdagmiddag het Milosevic-proces geschorst tot vrijdagochtend. Dan mag de ex-president van Joegoslavië zijn eerste lange eigen verklaring voor het VN-hof in Den Haag voortzetten.

/NIEUWSMilosevic neemt het woord

/DOSSIERMilosevic