BRUSSEL/LUIK - In het proces rond de moord op de Belgische politicus Cools zijn de hoofdaangeklaagde Taxquet en chauffeur Di Mauro woensdagavond tot twintig jaar cel veroordeeld. Zij moeten de cel in voor hun aandeel in de moord op de oud-politicus en de poging tot moord op zijn toenmalige vriendin.

Dat meldde de Vlaamse televisie woensdagavond. De rechter en jury van de rechtbank in Luik gaven ook de twee verdachten die niet zijn komen opdagen, Castellino en Contrino, elk twintig jaar. Voor de persoon die als eerste met justitie is gaan praten, Todarello, was er een straf van vijf jaar. Dezelfde straf kreeg de man die enkel hand- en spandiensten verleende, Solazzo.

Volgens de Vlaamse televisie liggen de straffen duidelijk onder de eis van de openbaar aanklager. Tegen Taxquet en Di Mauro was levenslang geëist.

De jury van het proces had eerder woensdag de zes verdachten al schuldig bevonden. Tegen twee verdachten bestond onvoldoende bewijs.

Levenslang

Jarenlang bleef de moord van juli 1991 op de leider van de Franstalige socialisten onopgelost, wat in België tot veel complottheorieën leidde. Pas de laatste jaren kwam er schot in de zaak toen de twee Tunesische huurmoordenaars die de fatale schoten losten, hun opdrachtgevers herkenden. De Tunesiërs waren eerder al in eigen land veroordeeld tot levenslang.

Alle veroordeelden komen uit het wereldje rond Alain Van der Biest, de ex-minister van Openbare Werken van Wallonië. Van der Biest pleegde ruim een jaar geleden zelfmoord en kon dus zelf niet worden veroordeeld. Volgens de Belgische justitie is Cools uit de weg geruimd omdat hij fraude bij Van der Biests ministerie aan de grote klok wilde hangen.

Vrij spel

Tijdens het proces schetste justitie een beeld van een zwaar alcoholische Van der Biest, die nauwelijks leiding gaf aan zijn ministerie. De Italiaans-Luikse onderwereld had daardoor vrij spel bij het binnenhalen van lucratieve opdrachten. De veroordeelden, vrijwel allemaal Italianen of Italiaanse Belgen, ontkenden.

Taxquet was naaste medewerker van Van der Biest, Di Mauro diens chauffeur. De bij verstek veroordeelde Castellino is volgens een advocaat op de vlucht, omdat hij 'uitpakte' en daardoor de regels van de Italiaanse maffia schond.