WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag tijdens een rede in het Witte Huis plannen ontvouwd voor een drastische verandering van de Amerikaanse immigratiepolitiek. Door de nieuwe plannen krijgen miljoenen illegale arbeiders tijdelijk de mogelijkheid legaal voor een beperkte periode in de Verenigde Staten te werken.

De president wil een tijdelijk gastarbeidersprogramma introduceren. Buitenlanders zonder geldige papieren met een baan die Amerikanen niet willen vervullen, alsook toekomstige arbeidskrachten voor wie een functie klaarligt, zouden de kans krijgen om voor een periode van drie jaar legaal in de VS te komen werken.

Na drie jaar kan de termijn worden verlengd, maar er zit een einde aan, aldus Bush. Hij herhaalde zijn weerstand tegen een algehele amnestie voor de ongeveer acht tot veertien miljoen illegale immigranten die in Amerika verblijven, van wie velen Mexicanen zijn.

"Onze wetgeving zou welwillende buitenlanders de kans moeten geven ons land binnen te komen en banen te vervullen die Amerikanen niet willen. We moeten onze immigratiewetten redelijker en humaner maken", verklaarde Bush. Het Congres moet zijn plan nog wel goedkeuren.

Hij wil ook het aantal permanente verblijfsvergunningen, wijd en zijd bekend als 'green card', die jaarlijks worden uitgegeven flink laten stijgen. "Het aantal mensen dat in de rij staat voor het staatsburgerschap is te lang", zei president Bush.

De voorstellen zijn volgens analisten vooral bedoeld om steun van Latino-kiezers te winnen voor de verkiezingen van november. Bovendien is het plan aantrekkelijk voor werkgevers die goedkope arbeidskrachten zoeken voor het vervullen van voornamelijk handarbeid bijvoorbeeld in de landbouw.