HIILVERSUM - De EO verlaat Twee Vandaag en gaat deelnemen in Netwerk. De AVRO moet het gat in Twee Vandaag opvullen, maar blijft ook meedoen in Netwerk. Dat staat in het advies dat Ben Knapen (PCM Uitgevers) woensdag aan de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep heeft uitgebracht over de nieuwe indeling van de nieuwsrubrieken.

De Raad van Bestuur neemt het advies over. In een reactie zegt de Raad het te beschouwen als een nuttige en noodzakelijke stap om uit de impasse te komen die was ontstaan als gevolg van de netprofilering. De discussie was ontstaan omdat de omroepen AVRO en EO primair zijn gaan uitzenden op een ander net dan waarop hun actualiteitenrubriek staat geprogrammeerd.

De redactie van Netwerk (Nederland 1, AVRO/KRO/NCRV) vreesde door het vertrek van de AVRO een uniek samenwerkingsverband te verliezen. Het advies van Knapen voegt de EO aan deze samenwerking toe zonder dat de AVRO vertrekt.

De nieuwe opzet moet voor twee jaar gaan gelden. Volgens de Raad van Bestuur kan Netwerk ervaring opdoen met de nieuwe partner EO en krijgt de AVRO verantwoordelijkheid voor de actualiteiten op het thuisnet, Nederland 2.

Verschillen aanpak

De redactie van Netwerk is woensdagavond volledig verrast door het advies. De dienstdoend NCRV-hoofdredacteur wilde derhalve inhoudelijk niet reageren en noemt het een 'vreemde gang van zaken' dat de redactie niet vooraf op de hoogte is gebracht. Een woordvoerder van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep zegt desgevraagd dat de plannen nog woensdagavond en donderdagochtend aan de volledige redactie worden voorgelegd.

Directeur Hagoort van de Evangelische Omroep (EO) kent het advies ook nog niet, maar "dit lijkt me niet de goede oplossing", zei hij woensdag. "Het wordt dringen bij Netwerk", merkt hij op. Verder mist Hagoort aandacht voor de journalistiek inhoudelijke discussie die over de indeling van de nieuwsrubrieken is gevoerd. "Er is voorbijgegaan aan de verschillen tussen de aanpak van de EO en die van Netwerk."