RIJSWIJK - De opwarming van de aarde kan resulteren in het uitsterven van mogelijk een kwart van alle planten- en diersoorten op land tot 2050, tenzij de uitstoot van broeikasgassen drastisch wordt verminderd. Dat blijkt uit een internationale studie. De conclusies daarvan verschijnen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De wetenschappers bestudeerden 1103 soorten planten, zoogdieren, vogels, reptielen en insecten in zes regio's met een grote biodiversiteit. Het betreft Zuid-Afrika, Australië, Brazilië, Europa, Mexico en Costa Rica. Zij berekenden vervolgens met computermodellen de gevolgen van de opwarming van de aarde en het klimaat voor deze soorten tot 2050.

Volgens de berekeningen zou in het minst negatieve geval 15 procent en in het zwartste scenario 37 procent van de planten- en diersoorten uitsterven tussen nu en 2050. Zij kunnen zich niet aanpassen aan de klimaatverandering of vinden geen nieuwe geschikte leefomgeving. Meer dan een miljoen planten en dieren op land zouden kunnen verdwijnen.