'Laat IMF landen beoordelen'
Dat zegt minister Jan Kees de Jager (Financiën) in antwoord op vragen van NUjij'ers. Hij wil daarom dat bij de beoordeling van landen meer gekeken wordt naar het oordeel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
"Kredietbeoordelaars hebben veel te laat de risico's van Griekenland ingezien en hadden veel eerder moeten waarschuwen voor de risico's. Nu het misgaat neigen ze naar doorslaan en worden ze te streng."
IMF
Minister De Jager pleit er daarom voor dat in de kredietwaardigheid van landen meer gekeken wordt naar het oordeel van het IMF dat samen met de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie de eurolanden monitort.
“Deze instituties hebben veel meer zicht op zo'n land dan de private kredietbeoordelaars”, aldus De Jager. “Misschien moet je je daarom in zo'n situatie meer laten leiden door het oordeel van het IMF dan door het oordeel van een kredietbeoordelaar.”
Moody's
De kredietwaardigheid van een land of bank wordt bepaald door een aantal Amerikaanse instellingen, zoals S&P en Moody's. Zij geven een bepaalde status op basis waarvan de rente wordt bepaald waarmee die bank of dat land kan lenen op de kapitaalmarkt. “Daarmee hebben ze veel macht”, stelt De Jager.
De kredietwaardigheid van Griekenland werd de afgelopen maanden zo laag dat het land alleen tegen hoge rentes obligaties kon uitgeven, waardoor het land in acute geldnood kwam. Ook Portugal en Ierland hebben afgelopen tijd een lage 'rating' gekregen.
In Europa heerst de vrees dat Griekenland de status zal krijgen die overeenkomt met faillissement, hetgeen volgens De Jager grote gevolgen kan hebben voor banken en landen binnen de EU, vanwege de verwevenheid van de economieën.
VS
“Eén van de kredietbeoordelaars heeft gezegd dat ze de VS willen afwaarderen van triple A naar D. Dat is toch wel opvallend. Dan zou de VS niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen, omdat ze het plafond van de schulden hebben bereikt”, aldus De Jager.
De minister laat verder weten niets te zien in een aparte Noord-Europese en Zuid-Europese munt. Volgens hem zou dat slecht zijn voor Nederland als handelsland in verband met de grote exportbelangen met landen als Portugal, Spanje en Griekenland.
Bekijk hier het interview per NUjij-vraag
Vraag 1: Waarom is de impact van de Griekse toestanden zo groot? Het is toch maar een klein land? (Vraag gesteld door teh saientist op NUjij)
Vraag 2: U heeft recentelijk het nieuws gehaald door banken te willen verplichten mee te doen met het noodfonds. Volgens economen betekent dat het failliet van Griekenland. Waarom zei u dat? (Vraag gesteld door Hidde88 op NUjij)
Vraag 3: Wat vindt u van de rol van de kredietbeoordelaars. (Vraag gesteld door Khmer op NUjij)
Vraag 4: Wat zijn uw gedachten over een eigen munt voor Noord-Europese en Zuid-Europese landen? Op die manier worden sterke landen niet meegezogen door zwakkere. (Vraag gesteld door 'persoon' op NUjij)
Vraag 5: Welke les leren we van de problemen rond Griekenland? (Vraag gesteld door 'hetkanaltijdbeter' op NUjij)