WASHINGTON - In heel Europa zijn autoriteiten op zoek naar een man die een ticket had voor een vlucht van Parijs naar Los Angeles op kerstavond, maar niet kwam opdagen. De Amerikaanse televiezender ABC meldde dat dinsdag als een van de oorzaken van de annuleringen en vertragingen van vluchten naar de Verenigde Staten.

De Franse autoriteiten bevestigden woensdag dat zij op zoek zijn naar de man. Een woordvoerder weigerde echter verder op het bericht in te gaan. Bronnen nabij het onderzoek zeggen dat de Amerikanen Frankrijk tipten over de verdachte omdat diens naam, Abdoulaye, leek op die van een in Afghanistan ontsnapte gevangene.

Volgens ABC, dat zich baseert op Amerikaanse en Franse functionarissen, heeft de gezochte man een terroristentraining in Afghanistan gevolgd en reist hij met een Frans paspoort. Hij zou banden hebben met al-Qaeda en in het bezit zijn van een minibom die de controle van de luchthaven zou kunnen passeren. Een beschrijving van de man is doorgegeven aan de veiligheidsdienst van het Londense vliegveld Heathrow.