STOCKHOLM - De man die ervan wordt verdacht de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh te hebben vermoord, heeft bekend. Dat heeft zijn advocaat gezegd, berichtten het Zweedse persbureau TT en verscheidene Zweedse kranten woensdag.

De in Zweden geboren Mijailo Mijailovic gaf maandag voor het eerst ten overstaan van zijn raadsman te kennen achter de steekpartij van 10 september te zitten die de minister het leven kostte. Dinsdag bevestigde de 25-jarige verdachte aan het Openbaar Ministerie dat hij schuldig was aan de dood van Lindh.

Bewindsvrouw

Mijailovic stak de bewindsvrouw in haar buik, toen ze in een warenhuis in Stockholm aan het winkelen was. De minister, die al werd genoemd als de toekomstige premier van Zweden, stierf een dag later aan haar verwondingen.

De verdachte werd 24 september gearresteerd, maar hield steeds vol onschuldig te zijn. Maandenlang weigerde hij te antwoorden op vragen van het Openbaar Ministerie maar dinsdag bekende hij tijdens een verhoor van een uur. Hij gaf daarbij gedetailleerde informatie over de steekpartij.

Een politiek motief voor zijn daad had hij niet, meldden Zweedse kranten woensdag op gezag van Mijailovic' advocaat. Hij handelde niet met voorbedachte rade maar de situatie deed zich toevallig voor, aldus raadsman Peter Althin.

Vorig jaar berichtten de Zweedse media nog dat de verdachte Lindh "haatte", omdat zij de NAVO-bombardementen op Servië tijdens de oorlog in Kosovo in 1999 steunde. De bewijzen tegen Mijailovic stapelden zich gestaag op. Medio december bleek uit onderzoek dat DNA-materiaal, aangetroffen op een bebloed mes dat op de plaats van het misdrijf was gevonden, overeen kwam met het DNA van de verdachte.

Het proces tegen Mijailovic had deze maand moeten beginnen maar dat is nu onzeker geworden. Aanklagers en verdediging willen dat de verdachte een psychiatrisch onderzoek ondergaat. Normaliter gebeurt dat in Zweden voordat het eigenlijke strafproces is begonnen maar de twee partijen zijn het daar nog niet over eens geworden.

Een dergelijk onderzoek neemt doorgaans een maand in beslag. Mocht vastgesteld worden dat Mijailovic ten tijde van de steekpartij ernstig psychisch ziek was, dan wacht hem mogelijk alleen opname in een gesloten inrichting en geen gevangenisstraf.