CAÏRO - Het Egyptische leger is zondag in Suez slaags geraakt met betogers die een belangrijke verkeersader blokkeerden om eisen voor snellere hervormingen kracht bij te zetten.

De betogers eisen onder meer een sneller onderzoek naar geweldplegingen tijdens de opstand die in februari tot de val van president Hosni Mubarak leidde.

Zij sloten de kustweg tussen de havensteden Safagah en Hurghada af, waardoor honderden auto's en vrachtwagens stil kwamen te staan. Soldaten gebruikten elektrische wapenstokken en losten waarschuwingsschoten in de lucht om de demonstranten, die met stenen gooiden en barricades van brandende autobanden opwierpen, uiteen te jagen.

In de hoofdstad Caïro blokkeerden demonstranten zondag de toegang tot het grootste regeringsgebouw aan het Tahrir-plein. Zij dreigden hun sit-in tot het nabijgelegen ministerie van binnenlandse zaken en het hoofdkantoor van de staatstelevisie uit te breiden.

Frustraties

Ook hier groeien de frustraties over het uitblijven van grote politieke veranderingen sinds de val van Mubarak. Behalve gerechtigheid voor de slachtoffers van de opstand eisen betogers het aftreden van minister van binnenlandse zaken Mansour al-Issawi en de procureur-generaal.

Ook eisen zei dat de militaire rechtspleging voor burgers wordt stopgezet en dat burgers die door militaire tribunalen zijn veroordeeld opnieuw worden berecht, maar dan voor de burgerrechter.

"Veel dingen zijn onveranderd. Het corrupte regime zit er nog steeds en past dezelfde oude middelen toe", zei Ali el-Genadi, vader van een omgekomen betoger. "Wij hopen dat de militaire raad luistert en snel actie onderneemt voordat het te laat is."

Atmosfeer

De gespannen atmosfeer heeft ook zijn weerslag op de Egyptische interim-regering. Premier Essam Sharaf kondigde zaterdag in een televisietoespraak het ontslag aan van alle politieagenten die betrokken waren bij de dood van betogers.

Maar minister van binnenlandse zaken Al-Issawi, die de baas is van de politie, liet weten daar geen uitvoering aan te zullen geven. Vorige week kondigde Al-Issawi een plan aan om leidinggevenden op zijn ministerie te vervangen.

Profiel Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten