DEN HELDER - Bergingsbedrijf Multraship in Terneuzen hervat woensdag rond het middaguur het bergen van de drie gifcontainers die de Andinet tijdens de storm bijna twee weken geleden verloor op de Noordzee.

Twee schepen van het bedrijf zijn woensdagochtend rond 06.00 uur vertrokken naar de plek waar de containers een week geleden zijn aangetroffen. Rond 10.00 uur komen ze aan, waarna om 12.00 uur wordt begonnen met het bergen.

De twee schepen die opstomen zijn bergingsvaartuig Multraship Commander en kraanplatform Cormorant. Twee schepen van Rijkswaterstaat begeleiden de bergingsoperatie. Betonningsvaartuig Terschelling leidt het scheepvaartverkeer in de omgeving in goede banen. Meetvaartuig Zirfaea neemt watermonsters.

Eerst worden twee containers geborgen die nog aan elkaar vastzitten. De derde volgt daarna. De totale operatie duurt vermoedelijk twee tot drie dagen. De gifcontainers worden gelicht en in grotere containers naar de vaste wal vervoerd. Afgelopen vrijdag werd een eerste bergingspoging ondernomen, maar die moest na enkele uren al worden onderbroken. Slecht weer maakte doorgaan met de bergingsoperatie onverantwoord.

Gezonken containers

In de gezonken containers bevinden zich 630 100-litervaten met giftig arseenpentoxide. Metingen die tot dusverre zijn gedaan, hebben uitgewezen dat vanuit de containers geen gif in de Noordzee lekt.

In het gebied liggen ook nog vijftig tot zestig losse vaten met dezelfde substantie. Rijkswaterstaat praat deze week verder over de berging hiervan met P&I, de verzekeraar van de onder Ethiopische vlag varende Andinet.

Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace eist dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het ongeluk met de gifvaten, worden vervolgd.