NEW YORK - 'Reflecting Absence' van architect Michael Arad wordt het monument voor de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001, dat komt op de plek in New York waar de Twin Towers stonden. De jury van de architectencompetitie, waaraan ruim 5000 architecten uit 63 landen meededen, heeft dat dinsdag aangekondigd.


Het hart van het monument zijn twee waterbassis die onderling met elkaar zijn verbonden, rondom deze 'vijvers' komen galleries waar alle namen van de slachtoffers van de aanslag staan.

Het ontwerp van de architect van Israëlische afkomst maakt gebruik van de sporen van de verdwenen torens. Daarin komen verzonken bassins met spiegelende wateroppervlakken. De bassins zijn ondergronds met elkaar verbonden.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde dat aan het oorspronkelijke ontwerp op aandringen van de jury nog veel is veranderd, net als aan dat van de overige zeven finalisten. Landschapsarchitect Peter Walker heeft veel invloed gehad op het plan van Arad.

Het monument komt in het centrum van het nieuwe World Trade Center, waar ook de 592 meter hoge Freedom Tower zal verrijzen. De bouw van deze door Daniel Liebeskind ontworpen toren moet in september beginnen.

/LINKS
WTC Monument site
Video van het ontwerp