PEKING - De Chinese man die tot nu toe de enige is bij wie dit jaar de longziekte SARS is geconstateerd, heeft nooit een civetkat gegeten of zelfs maar aangeraakt. Dat heeft hij woensdag gezegd tegen het persbureau Xinhua.

Civetkatten werden tot nu toe op markten in het zuiden van China verkocht als delicatesse. Peking heeft de markten gesloten en laat .000 van die roofdieren afmaken omdat bij de SARS-patiënt een virusgen was gevonden dat sterk lijkt op het gen van het coronavirus dat civetkatten bij zich hebben. De 32-jarige man uit de provincie Guangdong is nu genezen en mag donderdag het ziekenhuis verlaten.

Volgens Xinhua had de ex-patiënt alleen contact met een roofdier toen hij ooit een jonge muis uit het raam gooide. Met civetkatten is hij nooit in aanraking geweest.

Geen SARS op Filipijnen

De 42-jarige vrouw op de Filipijnen van wie werd vermoed dat ze als werkster in Hongkong SARS had opgelopen, blijkt de longziekte niet te hebben. Dat heeft een woordvoerder van het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid woensdag gemeld.

De vrouw werd in isolatie geplaatst nadat ze in december uit Hongkong was teruggekomen met koorts. 34 Mensen die sindsdien met haar in contact waren geweest, mochten hun huis niet uit.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties achtte het al niet waarschijnlijk dat het om SARS ging. "In Hongkong is immers geen SARS", had WHO-vertegenwoordiger Jean-Marc Olive dinsdag in Manilla gezegd.