DEN HAAG - Het fractiebestuur van de LPF heeft Kamerlid Eberhard twee weken de tijd gegeven om zijn naam te zuiveren. Het heeft hem voor die periode op non-actief gesteld. Dat betekent dat het hem zijn woordvoerderschappen tijdelijk heeft ontnomen. De nieuwe LPF-fractieleider Wijnschenk heeft dat maandag bekendgemaakt.
Eberhard

Eberhard kwam zaterdag in opspraak door een bericht in het Algemeen Dagblad dat hij een strafblad zou hebben en dat hij adressenbestanden zou hebben gestolen bij Leefbaar Nederland. Volgens Wijnschenk zelf moet hij aantonen dat beide beschuldigingen niet kloppen.

Eberhard zou zijn veroordeeld voor diefstal. Verder zou hij bij zijn vertrek uit Leefbaar Nederland, waarvan hij oorspronkelijk lid was, een lijst met e-mailadressen hebben meegenomen. Pim Fortuyn zou na een onderzoek door een detectivebureau Eberhard hebben willen royeren, maar na de dood van Fortuyn had niemand in de partij het gezag dat besluit uit te voeren, aldus het AD.

Eberhard ontkende zaterdag alle beschuldigingen, maar het fractiebestuur van de LPF wil nu bewijzen zien. "Hij moet maar een verklaring van goed gedrag overleggen om te laten zien dat hij geen strafblad heeft", zegt Wijnschenk.

Eberhard liet maandag in een reactie blijken niet zo zwaar te tillen aan het begrip 'op non-actief gesteld'. "Het is gewoon de bedoeling dat ik even in de luwte blijf, zodat ik tijd heb om de beweringen in het AD te ontkrachten. Dat komt me door privé-omstandigheden ook beter uit."

Volgens Eberhard is het 'pertinent onwaar' dat hij een strafblad heeft, zoals het AD schrijft. Hij zegt inmiddels advocaat Spong in de arm genomen te hebben genomen om de krant aan te klagen wegens smaad. "En die e-mailadressen heb ik verzameld in de periode toen ik al bij Leefbaar Nederland weg was."

/NIEUWSLPF Kamerlid Eberhard in opspraak