GRONINGEN - Gelukkig oud worden; het is niet voor iedereen weggelegd. In Groningen en Utrecht gaan daarom binnenkort cursussen van start die bejaarden leren gelukkig te worden en het leven weer te waarderen. De cursussen zijn ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in samenwerking met de Universiteit Utrecht (UU).

De cursussen moeten uiteindelijk de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren, vertelde H. van Elzen, onderzoekster van de RuG, dinsdag. Bejaarden hebben vaker te maken met depressies en hebben bovendien vaker last van chronische aandoeningen.

Toekomst

De cursus in Utrecht 'Op weg naar de gouden jaren' moet mensen tussen de 50 en 75 jaar oud stimuleren over hun toekomst na te denken. De cursisten leren realistische stappen te zetten om hun toekomstplannen te realiseren. In Groningen worden alleenstaande vrouwen op weg geholpen met de cursus 'Geef uw leven een beetje meer glans.'

In zes groepsbijeenkomsten leren de deelneemsters hoe ze hun sociale contacten en geluksgevoel kunnen verbeteren of in stand kunnen houden. Ook wordt in Groningen een cursus verzorgd voor bejaarden met meerdere chronische aandoeningen.

Het gaat om een proef. Als na afloop blijkt dat de cursussen hun vruchten afwerpen, worden ze mogelijk ook op andere plekken in het land georganiseerd.