ZAANDAM - De staking van de buschauffeurs in Zaandam is voorbij. De vakbonden, directie en personeel van Connexxion hebben dinsdagmiddag overeenstemming bereikt over de verbetering van de veiligheid in de bussen.

De staking begon maandagavond nadat een passagier een buschauffeur neerstak.

Volgens het akkoord krijgen alle bussen camerabeveiliging, blijft het kaartjesloket in Zaandam open, komen er zes extra voltijdbanen voor veiligheid en controle, reclame op de achterzijde van de bus verdwijnt.

Met de politie wil Connexxion afspraken maken aan een hogere prioriteit voor overlastmeldingen uit de bussen en er zijn plannen om op een hoger niveau een speciale veiligheidscoördinator aan te stellen.

Gewoon doorbetaald

De buschauffeurs krijgen gewoon doorbetaald voor de uren dat zij in staking waren. Connexxion zal de werknemers niet meer individueel aanspreken op de gevoerde actie. De chauffeurs grijpen in de toekomst niet meer meteen naar het stakingsmiddel, zo is afgesproken.

Triest

Het akkoord is unaniem aangenomen door de buschauffeurs, aldus FNV-onderhandelaar Paul van Golde dinsdag. "We zijn blij dat de staking voorbij is. Het is triest dat deze aanleiding daarvoor nodig was, maar we zijn erg blij dat onze chauffeurs weer met een veilig gevoel de weg op kunnen."

Preventief

Van Golde gelooft niet in volledige veiligheid, maar denkt dat met de maatregelen een grote stap voorwaarts is gemaakt. "De meeste mensen schrikken wel van een camera in de bus. Het werkt preventief. Mensen worden gefilmd en zijn te traceren. De toegenomen veiligheid geldt ook voor de passagiers. Dit had iedereen kunnen overkomen."

Ook Connexxion is tevreden met de uitkomsten van het overleg, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. "We zijn blij dat de chauffeurs hun werk weer willen doen."

Kosten

Over de kosten van de veiligheidsoperatie is nog niet alles duidelijk. "We moeten eerst kijken hoe we dit gaan betalen. Dat weten we nog niet." De opdrachtgever van Connexxion, het Regionaal Orgaan Amsterdam, heef aangegeven dat het mee wil helpen zoeken naar een oplossing.

De bussen rondom Zaandam rijden sinds 17.00 uur weer volgens schema.