DÜSSELDORF - Er is geen sprake van dat de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen coffeeshops op Duits grondgebied zal toestaan. Dat heeft minister Fritz Behrens van Binnenlandse Zaken van de deelstaat dinsdag in een reactie op een voorstel van burgemeester Som van Kerkrade laten weten.

Som bepleitte onlangs dat er tot vijftig kilometer van de Limburgse grens op Duits grondgebied coffeeshops moeten komen om zo een halt toe te roepen aan het Duitse drugstoerisme in Limburg. Behrens liet dinsdag weten dat zijn bazen in Berlijn dit nooit goed zouden vinden, zelfs al zou hij dat willen. "Het is in strijd met het Duitse recht", zei zijn woordvoerder dinsdag.

Behrens verwacht veel van de samenwerking met Limburg in een speciale 'Arbeitsgruppe' tegen de drugsoverlast. Die komt op initiatief van Som en zijn collega in Aken binnen nu en twee maanden voor het eerst bij elkaar, aldus de woordvoerder van Behrens. Deze werkgroep is ingesteld tijdens een recent bezoek van premier Balkenende aan Kerkrade.