PARAMARIBO - Een onbekende man heeft dreigementen geuit aan het adres van de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo, Ruud Treffers. De diplomaat moet Suriname binnen vijf dagen verlaten, 'anders staan er voor hem ongustige dingen te gebeuren'.

Een anonieme man belde woensdag met deze mededeling de redactie van het avondblad De West. De man gaf ook de opdracht dit aan het ministerie van Justitie en Politie mee te delen. Als de redactie de opdracht niet zou uitvoeren, zou de termijn van vijf dagen ook voor haar gelden.

Hoofdredacteur G. Findlay heeft van de bedreiging aangifte gedaan bij de politie. In een toevoeging aan het bericht schrijft hij dat de krant geen 'boodschappenbureau' is en dat de man zelf maar met de ambassade moet bellen.

Geen commentaar

Ambassadeur Treffers wilde woensdag geen commentaar geven op het dreigement. Hij wacht het resultaat af van het onderzoek naar een in de tuin van zijn residentie ontplofte handgranaat. Maandagochtend werd het projectiel door een onbekende daar heengeworpen.

De woordvoerder van de ambassade, R. Quarles van Ufford, zei woensdag dat de kwestie, inclusief het nieuwe dreigement, heel ernstig wordt opgevat. 'De beveiliging is afdoende', zo liet de woordvoerder weten.

Een speciaal rechercheteam, waarvan experts van het leger deel uitmaken, doet onderzoek naar de handgranaat. Er zijn tot nu toe geen bijzonderheden over de voortgang van het onderzoek bekend. De politie heeft maandag meer manschappen naar de residentie gezonden. Het aantal patrouilles in de omgeving van de ambassadeurswoning en van het ambassadecomplex is volgens minister S. Gilds van Justitie en Politie opgevoerd.