AMSTERDAM - De Nederlandse straatkranten hebben dinsdag eenmalig een kindereditie uitgebracht met de naam Straatkinderkrant. De uitgave bevat verhalen, spelletjes, kleurplaten, puzzels en informatie over dakloosheid. Het werkje is verkrijgbaar bij de verkopers van de gewone straatkranten en kost 2 euro waarvan 1 euro naar de dakloze verkoper gaat.

Volgens de verkopers van de diverse daklozenkranten zijn kinderen hun grootste fans. "Mam, mag ik een krantje kopen van die meneer?", schijnen de verkopers vaak te horen. Daarom heeft de Amsterdamse daklozenkrant Z besloten een deel van het prijzengeld dat zij een tijd geleden wonnen (KVGO Award) in te zetten voor dit initiatief.

Daklozenspel

De middenpagina's van de krant zijn ingeruimd voor het zogenoemde Daklozenspel. Deze variant op ganzenborden moet kinderen spelenderwijs meer duidelijk maken over het daklozenbestaan. Slapen onder een brug wordt er als positief ervaren want het is er droog en uit de wind. De speler mag daarom enkele plaatsen vooruit in het spel als hij onder de brug belandt.

Leger des Heils

Opvallend is dat een slaapplaats bij het Leger des Heils niet zo hoog wordt aangeslagen. "Het is er prettig en warm, maar je moet een nachthemd aan en allemaal tegelijk gaan slapen. En ze zeuren aan je hoofd. Dat houdt je wel even bezig, sla maar een beurt over", zo staat er in de spelregels.