ISLAMABAD - De leiders van de kernmogendheden India en Pakistan zijn overeengekomen volgende maand een 'brede dialoog' te beginnen in een poging de onderlinge geschillen op te lossen. Dat hebben woordvoerders van beide partijen dinsdag in Islamabad gezegd.

De ontmoeting tussen de Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse president Musharraf had plaats gedurende de bijeenkomst van leiders van Zuid-Aziatische landen voor regionale samenwerking (SAARC) in de Pakistaanse hoofdstad, die dinsdag werd afgesloten.

De spanningen tussen beide landen waren in 2001 hoog opgelopen na een aanval op het Indiase parlement. In 2002 hadden beide landen langs de 1600 kilometer lange gemeenschappelijke grens een miljoen militairen samengetrokken en dreigde er een kernoorlog. Beide landen hebben driemaal oorlog gevoerd, onder meer om de Indiase deelstaat Kashmir, waarop beide landen nog steeds aanspraak maken.

Musharraf en Vajpayee hadden elkaar niet meer ontmoet sinds . Het was zaterdag voor het eerst sinds jaren dat Vajpayee (79) naar Pakistan reisde voor de topconferentie, al had hij toen niet veel hoop op een gesprek met Musharraf (60). De afgelopen tijd was de relatie al iets verbeterd, nadat de verkeersverbindingen tussen beide landen waren hersteld.