AMSTERDAM - Meer koffie drinken verlaagt mogelijk het risico op de meest voorkomende vorm van diabetes. Dat blijkt uit een studie die dinsdag in het medische tijdschrift Annals of Internal Medicine is verschenen. Vergeleken met mensen die geen koffie drinken, bleek de kans op diabetes type 2 bij mannen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken met de helft af te nemen en bij vrouwen met bijna 30 procent.

De resultaten bevestigen een studie uit 2000 onder 17.000 Nederlandse volwassenen. Daaruit bleek dat zeven koppen koffie per dag het risico op diabetes type 2 met de helft reduceert.

"Het is echter nog niet duidelijk of het het gebruik van koffie is - of iets anders bij koffiedrinkers - wat beschermend werkt. Het bewijs dat gewone koffie beschermt tegen diabetes is behoorlijk overtuigend," zegt wetenschapper Frank Hu van de Harvard School of Public Health. "Maar de vraag is of we de consumptie van koffie moeten aanbevelen. Ik denk niet dat we al zover zijn."

Diabetes type 2 manifesteert zich voornamelijk bij mensen van middelbare leeftijd. Omdat mensen in de westerse wereld door een vetter dieet en minder lichaamsbeweging steeds dikker worden, blijft het aantal suikerpatiënten toenemen. Doordat patiënten niet voldoende insuline aanmaken of die niet op de juiste manier gebruiken, hebben zij een te hoge bloedsuikerspiegel, wat op termijn kan leiden tot blindheid, hartziekten, nierfalen en schade aan het zenuwstelsel.

In het verleden is reeds aangetoond dat cafeïne de gevoeligheid voor insuline aantast en de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Maar koffie - met of zonder cafeïne - bevat ook kalium, magnesium en antioxidanten die mogelijk de negatieve effecten van cafeïne opvangen en de lichamelijke reactie op insuline verbeteren.

De studie baseert zich op enquêtes over de eet- en drinkgewoontes van 126.000 mensen die zij over een periode van twaalf tot achttien jaar om de twee of vier jaar invulden. Het effect van cafeïnevrije koffie was bescheidener: een risicovermindering van 25 procent voor mannen en 15 procent voor vrouwen. Bij thee is er geen merkbaar effect.

De Amerikaanse Vereniging voor Diabetes is bezorgd dat studies als deze snelle oplossingen lijken te bieden en de aandacht van het publiek afleiden van de echte, bewezen manieren om diabetes tegen te gaan. Een van de auteurs van de studie benadrukt dat koffie geen wondermiddel is tegen suikerziekte. Het is belangrijk om te beklemtonen dat veruit de belangrijkste preventiemaatregelen een gezond gewicht en veel lichaamsbeweging zijn, aldus de arts JoAnn Manson.