ROME - Europa krijgt een speciale eenheid om anarchistische bewegingen te onderzoeken en te bestrijden. Antiterrorismedeskundigen uit zes landen besloten maandag in Rome tot de oprichting van een internationale taakgroep tegen het zogenoemde 'anarchistisch-opstandige fenomeen'.

De leiding over de eenheid komt in Italiaanse handen, maakte het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. De groep gaat bestaan uit deskundigen uit verscheidene Europese landen en uit een functionaris van Europol, de Europese politieorganisatie in Den Haag.

De oprichting komt op het moment dat Europese instellingen het doelwit van een reeks bombrieven zijn. De autoriteiten vermoeden Italiaanse anarchisten achter die bombrieven.

De speciale eenheid gaat twee maanden gegevens over anarchisten verzamelen. De data moeten helpen bij toekomstige antiterroristische operaties.

Op de oprichtingsvergadering was onder meer een Nederlandse delegatie aanwezig. Ook Europol en Eurojust, dat speciaal de misdaad bestrijdt, waren vertegenwoordigd. Beide Europese organisaties ontvingen vorige maand zelf bombrieven.