ZAANDAM - Ongeveer zestig buschauffeurs doen mee aan de staking die sinds maandagavond wordt gehouden bij Connexxion in Zaandam. De chauffeurs zijn samengekomen in het pand van Connexxion en wachten daar op de resultaten van de onderhandelingen tussen directie, vakbonden en personeel die dinsdagochtend zijn hervat. De sfeer onder de stakers is goed.

Er wordt veel gesproken over de aanleiding van de staking, de steekpartij maandagavond waarbij een chaufeur door een passagier werd verwond. Reizigers lijken goed op de hoogte van de actie. Bij de bushaltes staan geen drommen mensen te wachten.

De chauffeurs eisen van de directie waarborgen voor hun veiligheid. Een overleg daarover liep dinsdagochtend vroeg op niets uit.

Garanties

"De directie is aan zet," aldus de zegsman van de vakbond. "Wij wachten op garanties voor de veiligheid van de chauffeurs. Er worden al jaren dingen beloofd maar er gebeurt niets."

De aanvankelijk wilde staking brak maandag omstreeks 21.00 uur uit, ongeveer een uur na de steekpartij die plaatshad bij een halte aan de Poelenburg in Zaandam.

Een 53-jarige buschauffeur uit Zaandam werd twee keer door een 63-jarige plaatsgenoot gestoken, toen hij een collega te hulp schoot die werd lastig gevallen door de man. Het slachtoffer werd overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Hij is geopereerd en buiten levensgevaar, aldus de politie.

Gratis rit

De dader is aangehouden. Hij heeft bekend de steken te hebben toegebracht. De klant stapte bij de halte aan de Poelenburg in en gaf te kennen gratis mee te willen reizen naar het centrum van Zaandam. Dit mocht niet van de chauffeur, waarop de man lastig werd.

Volgens de woordvoerder van Connexxion heeft de regiodirecteur in het overleg met de chauffeurs drie voorstellen gedaan om de veiligheid in de bussen te verbeteren. Een van de voorstellen was om in iedere bus camera's te installeren. Een ander idee was om eventueel de nachtlijn te schrappen om geld vrij te maken voor de veiligheid overdag.

Volgens de Connexxion-woordvoerder was dit voor de chauffeurs onvoldoende. Het zou naar hun idee hun veiligheid niet waarborgen. De regiodirecteur gaat dinsdag praten met de groepsdirectie op het hoofdkantoor in Hilversum om zo te proberen uit de impasse te komen.

Tienduizend reizigers

Het vervoersbedrijf schat dat zeker 10.000 reizigers dinsdagochtend worden getroffen door de staking. Het gaat vooral om forensen die naar Amsterdam willen. Verwacht wordt dat tot het middaguur ongeveer 59 bussen niet zullen rijden.

De regiodirectie overlegt dinsdagochtend met de groepsdirectie van het vervoersbedrijf. In de loop van de ochtend wordt een standpunt bepaald. "Dat zal waarschijnlijk de duur van de staking bepalen," aldus de zegsman van Connexxion.