WILLEMSTAD - Het Antilliaanse Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen het vonnis waarbij politicus Anthony Godett is veroordeeld tot een jaar cel. De leider van Frente Obrero Liberashon (FOL) werd op 22 december veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, het aannemen van smeergeld en het witwassen van gelden. Tegen hem was twee jaar cel geëist.

Het Openbaar Ministerie gaat ook in hoger beroep tegen het vonnis dat werd uitgesproken tegen Nelson Monte, de feitelijke hoofdrolspeler in de omvangrijke fraudezaak. Monte kreeg van de rechter 3,5 jaar cel opgelegd, terwijl het OM zes jaar cel had geëist. Daarbij is hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de gebroeders Chris en John Winkel. Beide zakenlieden kregen vijftien maanden cel opgelegd, negen maanden minder dan het OM had geëist.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de beslissing om in hoger beroep te gaan een principieel juridische kwestie. De rechter heeft zowel Godett, Monte als de gebroeders Winkel van bepaalde feiten vrijgesproken. Het OM wil zich daar niet bij neerleggen. "We willen dat het Hof zich over deze zaken uitspreekt", aldus de woordvoerder.

Anthony Godett heeft al eerder aangekondigd dat hij in hoger beroep zou gaan. Ook Nelson Monte zei zich niet bij het vonnis van de eerste rechter neer te leggen.

Achttien verdachten moesten de afgelopen maanden voor de rechter verschijnen in verband met grootschalige fraude en corruptie bij verschillende overheidsbedrijven op Curaçao. Een van hen werd vrijgesproken, de overigen werden allemaal veroordeeld tot straffen variërend van drie tot vijftien maanden. Wanneer het hoger beroep zal dienen is nog niet bekend.