GRONINGEN - Koningin Beatrix en de koninklijke familie vieren Koninginnedag 2004 in Warffum en in de stad Groningen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag meegedeeld. Het is de tweede keer dat de koningin haar verjaardag viert in de provincie Groningen. In was ze in Haren en Loppersum.

De koningin wacht op 30 april 2004 een "modern feest" stelt burgemeester Jacques Wallage van Groningen. Wallage wil Groningen graag profileren als een moderne, sfeervolle stad. "Dat ze naderhand oprecht kan zeggen: het was gezellig in Groningen." Over de precieze invulling van het programma kan de burgervader echter nog niets zeggen.

Commissaris der Koningin Hans Alders is blij met de komst van de vorstin. "De koningin wilde zelf graag naar de stad en naar een plattelandsgemeente", licht hij de keuze voor Warffum toe. "Het is een prachtige historische plaats met schitterende monumenten. Een goed voorbeeld van hoe kleine, onbekendere locaties in het land ook mooi kunnen zijn."

Volksdansfestival

Burgemeester G. Renkema van de gemeente Eemsmond, waar Warffum onder valt, is zeer ingenomen met het nieuws. Het dorpje met 2400 inwoners kent een rijke cultuurhistorie, aldus de trotse burgervader. Beatrix bezocht het dorpje een keer eerder. "Toen heeft ze al kunnen genieten van ons jaarlijkse volksdansfestival, waarbij dansgroepen van over de gehele wereld naar onze gemeente komen. Ze weet dat ze het organiseren van een goed feest aan ons kan toevertrouwen."

Over het programma van Koninginnedag kon de Rijksvoorlichtingsdienst maandag nog niets zeggen. Ze verwacht daarover begin april meer informatie te hebben.