WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn maandag begonnen met de strengere controles van visumplichtige bezoekers op lucht- en zeehavens. Voor de meeste buitenlanders die het land inwillen, geldt de regel dat er twee vingerafdrukken (digitaal) worden genomen, alsmede een digitale pasfoto.

Voor 28 overwegend Europese landen, waaronder Nederland, gelden de regels in principe niet. Voor deze naties geldt namelijk geen visumplicht als het bezoek minder dan negentig dagen duurt, en dat is vrijwel altijd het geval. Nederlanders en inwoners van de andere landen die toch visumplichtig zijn, moeten zich wel aan de controles onderwerpen.

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen, onder de naam US Visit, vormen onderdeel van de Amerikaanse strijd tegen internationaal terrorisme en vloeien voort uit de aanslagen van 11 september 2001. Kinderen onder de veertien jaar en ouderen boven de 79 jaar zijn vrijgesteld van de maatregel.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zullen de extra maatregelen circa tien tot vijftien seconden extra per persoon in beslag nemen. In totaal zullen dit jaar naar schatting miljoen mensen met de veiligheidsvoorschriften te maken krijgen op 115 luchthavens en in veertien zeehavens. Eind volgend jaar zullen ook grensovergangen op land de maatregelen doorvoeren.

Volgens The Los Angeles Times van maandag zal US Visit voorlopig nog "gaten" vertonen. De registratie heeft nu alleen betrekking op aankomsten en nog niet op vertrekken. De registratie bij vertrek zal volgens optimistische voorspellingen nog vele maanden uitblijven. "Voor een sluitend immigratiesysteem is vertrekregistratie natuurlijk cruciaal", aldus een expert in de krant.

Toerismesector

Tom Ridge, de minister van Binnenlandse Veiligheid, verdedigde de maatregelen maandag na kritiek uit onder de meer toerismesector. Die vreest dat de extra hinder voor bezoekers zal leiden tot een dalend aanbod van reizigers. Ridge vindt die vrees ongegrond omdat de bezoekers nauwelijks extra tijd kwijt zijn.

"We willen dat buitenlanders naar de VS komen voor een bezoek, voor werk of voor een studie, maar we willen evenzeer weten wie er in- en uitgaan", aldus de bewindsman tegen de zender NBC.