GRONINGEN/DEN HAAG - VVD-parlementariër Ayaan Hirsi Ali en PvdA-burgemeester Wallage van Groningen gaan begin februari samen het debat aan over de integratie in Nederland. Dat heeft de Groningse VVD-fractievoorzitter Remco Kouwenhoven maandag bekendgemaakt.

Het openbare debat moet in Groningen plaatsvinden. Een exacte datum is nog niet bekend. Kouwenhoven hoopt dat een groot aantal politici acte de presence zal geven. SP-parlementariër Agnes Kant heeft in elk geval al toegezegd te komen. Eerder sloeg Wallage een verzoek af om in het televisieprogramma Buitenhof de discussie met Hirsi Ali aan te gaan.

Kouwenhoven legde contact tussen de twee politici nadat Wallage zich bij VVD-fractieleider Van Aartsen had beklaagd over het optreden van Hirsi Ali. Zij zou door haar aanvallen op de islam geweld uitlokken. Hij vroeg Van Aartsen maatregelen te nemen tegen Hirsi Ali.

De PvdA-prominent verwees onder meer naar uitspraken van Hirsi Ali in het tv-programma NOVA. Daarin trok ze het bestaan van Allah tegenover moslimkinderen in twijfel en zei ze tegen moslimouders dat islamitisch onderwijs tot segregatie leidt. Volgens Wallage zou ze met zulke optredens ouders hebben geïntimideerd en grondrechten hebben aangetast.

VVD-fractieleider Van Aartsen nam in een reactie afstand van de beschuldigingen van Wallage aan het adres van Hirsi Ali. Volgens Van Aarsten heeft Hirsi Ali geenszins de bedoeling grondrechten aan te tasten. Zij verzet zich volgens de VVD-politicus alleen tegen onverdraagzaamheid en agressie.