DEN HELDER - Wegens een te ruwe zee wordt de berging van de drie gifcontainers, die het Ethiopische schip Andinet 21 december op de Noordzee heeft verloren, op zijn vroegst donderdag hervat. Dit zei Rijkswaterstaat maandag.

De weersvooruitzichten worden woensdagavond opnieuw bekeken. Tot die tijd gebeurt er niets, aldus een woordvoerder. De bergingsoperatie begon zaterdag rond 19.00 uur. Tegen middernacht was berger Multraship Towage & Salvage uit Terneuzen klaar met het verankeren van het platform ten noorden van Texel. Rond die tijd stak een onverwachte wind op, die verder werken onverantwoord maakte. De enige optie was de ankers te lichten, de haven van Den Helder op te zoeken en te wachten op beter weer.

Weersverwachting

De weersverwachting moet volgens Rijkswaterstaat ten minste voor een aantal dagen goed zijn, alvorens de operatie wordt hervat. In de gezonken containers zitten 630 vaten van 100 liter met giftig arseenpentoxide. De onder Ethiopische vlag varende Andinet verloor de vaten tijdens de zware storm 21 december ten noorden van Texel. Ook sloegen vijftig tot zestig losse vaten met dezelfde substantie overboord toen een container openklapte. Tevens is ongeveer 5000 liter arseenpentoxide de zee ingestroomd.

Containers

De vijftig tot zestig losse vaten bevinden zich vermoedelijk in hetzelfde gebied als de drie containers. Rijkswaterstaat praat deze week verder over de berging hiervan met de verzekeringsmaatschappij van de Andinet.