DEN HAAG - Bij het Transferium 't Schouw langs de A44 bij Leiden heeft gedeputeerde Norder van Zuid-Holland maandagmorgen de proef met gratis openbaar vervoer naar Den Haag geopend.

Gedurende een jaar is het vervoer gratis op de buslijnen 88 (van en naar Oegstgeest) en 95 (van en naar Noordwijk en Katwijk). De provincie Zuid-Holland betaalt de kosten, 1 miljoen euro.

Als 5 procent van de automobilisten de auto laat staan en voor de bus kiest, is de proef geslaagd, zei Norder. De bussen van Connexxion rijden veelvuldig. Automobilisten kunnen hiermee files vermijden. De gedeputeerde sprak van een aantrekkelijk aanbod.

Met de proef wil de provincie het autoverkeer in deze regio verminderen en de bereikbaarheid van Den Haag vergroten. De proef werd vorig jaar april afgesproken bij de vorming van een nieuw college in Zuid-Holland. De Provinciale Staten gingen er op 15 december mee akkoord. Behalve voor de bussen is het geld ook bedoeld om de proef bekend te maken en om een en ander te evalueren, aldus een woordvoerder van de provincie.