MANILLA - De Filippijnse autoriteiten hebben een vrouw geïsoleerd die mogelijk SARS heeft opgelopen toen ze werkte in Hongkong. Functionarissen bij Volksgezondheid zeiden maandag dat nog niet kan worden bevestigd dat zij de levensgevaarlijke longziekte heeft.

Medewerkers van Volksgezondheid gaan na met wie de vrouw in contact is geweest. Ze kwam op 20 december uit Hongkong terug op de Filippijnen. De patiënte had koorts en is getest op SARS. Van de tests zijn nog geen resultaten bekend. De arts die haar heeft behandeld, is ook geïsoleerd.

Civetkatten

China is van plan in de zuidelijke provincie Guangdong 10.000 civetkatten af te maken en markten waar het roofdier wordt verkocht te sluiten. Dat moet een mogelijke bron van besmetting met het SARS-virus elimineren, zo meldde de Chinese staatstelevisie maandag.

Een woordvoerder van het provinciale centrum voor ziektebestrijding had eerder gezegd dat bij een vermoedelijke SARS-patiënt een virusgen was gevonden dat sterk lijkt op het gen van het coronavirus dat civetkatten bij zich hebben.

Dat zou erop kunnen duiden dat die dieren de levensbedreigende longziekte op mensen overbrengen. De op vossen lijkende roofdieren worden in het zuiden van China verkocht als delicatesse.