TBILISI Michail Saakasjvili is zondag zoals verwacht tot de nieuwe president van Georgië gekozen. Dat bleek uit de eerste opiniepeilingen na het sluiten van de stembussen. "Ik dank de hele natie en al mijn supporters'', zei de 36-jarige jurist na het sluiten van de stembussen. De verkiezingen zijn eerlijk verlopen zonder noemenswaardige incidenten.

De stembusgang was nodig na de 'rozenrevolutie' van eind november toen president Eduard Sjevardnadze geweldloos werd afgezet. Verkiezingen begin die maand waren frauduleus verlopen. De immens populaire Saakasjvili kan volgens de peilingen rekenen op ongeveer 85,8 procent van de stemmen. Er waren geen serieuze tegenkandidaten. Zelfs de afgezette Sjevardnadze zei op hem te hebben gestemd.

Saakasjvili noemt corruptiebestrijding een van zijn hoofdtaken. Om een gezond financieel beleid en investeringsklimaat te bewerkstellingen ,,moet de corruptie binnen alle lagen ophouden''. Georgië wordt geteisterd door corruptie, misdaad en armoede. De elektriciteit valt veelvuldig uit. Bovendien zijn er verscheidene afscheidingsbewegingen actief in het land in de Kaukasus. Voor de verkiezingen waren er verscheidene geweldsincidenten. Een lid van de oppositiepartij werd beschoten, terwijl een televisiestudio met met een granaatwerper werd bestookt.

De verkiezingen verliepen vreedzaam en eerlijk, aldus het Nederlandse Tweede-Kamerlid B. Koenders. Hij zag als waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toe op de verkiezing. Koenders was in een stembureau in een arme buitenwijk van Tbilisi. Van de 1400 getelde stemmen tot nu toe gingen maar vier of vijf naar een andere kandidaat, aldus het PvdA-Kamerlid. Om te winnen moest zeker 50 procent van de kiezers komen opdagen. Dit cijfer is volgens de nationale kiescommissie gehaald. Volgens Koenders zien de meeste mensen de verkiezing als een legitimatie van de revolutie.

Zowel Washington als Moskou houden de situatie in Georgië nauw in de gaten. Het westen investeert miljarden in een oliepijpleiding van de Kaspische Zee via Georgië naar Turkije. Het Kremlin ziet in Saakasjvili een man van de VS. De Russen hebben legerbases in Georgië en invloed in enkele semi-autonome regio's in het land. Daarnaast verzorgt Rusland de energievoorziening van Georgië.

Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs. Zij noemt de overwinning "een mooi slotakkoord'' van de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. Vooral over de hoge opkomst is ze tevreden. Ze wil haar humanitaire werkzaamheden als 'first lady' verder uitbouwen, zei ze zondagavond. Ze hoopt daarbij ook op steun uit Nederland. "Scholen bezoeken, ouderen ontmoeten. Ik wil het oor en oog van de president zijn. Bereikbaar voor de mensen en hun smeekbeden.''

Georgië was ooit een van de rijkste republieken van de Sovjet-Unie. Het land met 4,9 miljoen inwoners is na de onafhankelijkheid veramd en heeft nu een buitenlandse schuld van ,7 miljard dollar.