AMSTERDAM - De afgelopen twintig jaar zijn de prijzen voor seksuele dienstverlening hetzelfde gebleven en is er geen inflatiecorrectie geweest. Veel vrouwen in clubs mogen blij zijn als ze twee klanten per dag hebben, waar ze gemiddeld 25 euro per klant aan overhouden.

Tijd voor prijsverhoging, zo stelde Vakwerk, de beroepsvereniging van belangenorganisatie De Rode Draad maandag. Volgens Vakwerk moet het nieuwe kabinet Balkenende zich meer met prostitutiebeleid gaan bezig houden. Er is werk aan de winkel voor het ministerie van Sociale Zaken, want het is slecht gesteld met de arbeidsverhoudingen in de clubs. De meeste prostituees die daar werken zijn alleen op papier zelfstandig ondernemer.

Exploitanten moeten sociale lasten betalen terwijl ze daar in het verleden nooit rekening mee hebben gehouden. Veel bedrijven stoppen, een deel verandert de bedrijfsvoering zo dat prostituees echt zelfstandig kunnen werken. Andere kiezen voor minder veeleisende vrouwen van buiten de Europese Unie.

Vakwerk vindt ook dat minister Heinsbroek van Economische Zaken opdracht moet geven voor een onderzoek naar marktwerking in de sector, stelt de beroepsvereniging. Veel gemeenten maken het goedbedoelende starters in de sector door het aantal bedrijven in deze branche zo klein mogelijk te houden.