AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam gaat de aangiften onderzoeken die zijn gedaan tegen voormalig lijsttrekker Fortuyn van Leefbaar Nederland. Deze meldingen over discriminatie komen onder meer uit Dongen, Haarlem en Eindhoven.

Ook de Antilliaanse regering overweegt een klacht in te dienen tegen Fortuyn wegens smaad, discriminatie en laster. Dit betreft vooral de uitspraak van Fortuyn vorige week dat Antilliaanse politici 'behoren tot een corrupte elite die zich laat betalen met drugsgeld'.

Woensdag had het OM eerder nog besloten dat het parket in Breda het onderzoek naar de omstreden uitlatingen van Fortuyn zou uitvoeren. Volgens een woordvoerster van het OM in Rotterdam gaan de aangiften nu toch naar haar parket omdat er in Rotterdam al een zelfde onderzoek loopt naar de verstoten lijsttrekker van Leefbaar Nederland. De recente aangiften worden bij dat onderzoek gevoegd.

In augustus zijn er namelijk ook al aangiften tegen Fortuyn gedaan, met hetzelfde verwijt. Dat gebeurde na een vraaggesprek dat hij had gegeven aan het Rotterdams Dagblad. Alle aangevers beschuldigen Fortuyn van discriminatie.

Dongenaar P. Eelants wilde afgelopen dinsdag zijn aangifte tegen Fortuyn intrekken, omdat hij schriftelijk en telefonisch is bedreigd. "Ik vind nog steeds dat er iets gedaan moet worden aan de discriminerende uitspraken van Fortuyn, maar het belang van mijn gezin telt nu het zwaarst" aldus Eelants. De politie zegt echter dat een schriftelijk afgelegde aangifte niet intrekbaar is.

/NIEUWSMan doet aangifte tegen Pim FortuynMan wil aangifte tegen Fortuyn intrekken na bedreiging