DRIEBERGEN/VUGHT - Het Korps Landelijke Politiediensten heeft het zondagmorgen razenddruk met ongevallen door gladheid op de Nederlandse snelwegen. "Sinds 2.30 uur staat de telefoon bij ons roodgloeiend'', aldus een medewerker van de KLPD.

Vanaf 02.00 uur tot 10.00 uur registreerde het KLPD ongeveer 120 ongevallen. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond, ondanks dat een aantal voertuigen in de greppel belandde en er zelfs een over de kop sloeg. De meeste ongevallen resulteerden 'slechts' in blikschade. Ook van grote kettingbotsingen is nog geen sprake. De 'grootste' aanrijding vond plaats op de A67 bij Eindhoven, waarbij vier auto's betrokken waren.

De 'ongevallengolf' trekt, net als de ijzel, langzaam richting het oosten. Het aantal meldingen neemt volgens een woordvoerder af. In de kustprovincies is de gladheid zo goed als over. Ten oosten van de lijn Zwolle-Utrecht-Eindhoven is het hier en daar nog glad. In gevaarlijke bochten of knooppunten legt het KLPD in samenwerking met Rijkswaterstaat een "snelheidsdeken''. De informatieborden boven de snelweg adviseren daar de vaart te minderen tot 50 of 70 kilometer per uur.

Een auto is tussen Vught en Den Bosch onder een trein beland na een slippartij op het door ijzel gladde wegdek. Er raakte niemand gewond. Als gevolg van het ongeval rijden er tussen Den Bosch en Eindhoven geen treinen. Dat heeft ProRail gemeld.

De auto naderde tegen 09.00 uur een met automatische halve overwegbomen beveiligde overweg. De auto slipte door de gladheid en kwam klem te zitten onder de trein. Treinreizigers moeten rekening houden met een vertraging tot een uur. De NS zet bussen in.