ISLAMABAD - De Indiase premier Atal Behari Vajpayee is zaterdag aangekomen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het is zijn eerste bezoek aan buurland Pakistan sinds bijna vijf jaar. Vanaf 2002 zijn de spanningen tussen beide kernmachten hoog opgelopen, maar de laatste tijd is sprake van een verbetering

Vajpayee zal een bijeenkomst bijwonen van zeven Zuid-Aziatische landen, die zondag begint. De Indiase premier werd officieel verwelkomd door onder anderen zijn Pakistaanse collega Zafarullah Khan Jamali. Een fanfare speelde het Indiase volkslied. India en Pakistan hebben eind november een staakt-het-vuren afgekondigd in het omstreden grensgebied Kashmir. Daarop volgde een reeks initiatieven die de banden tussen de twee landen moeten verbeteren. Beide landen hebben sinds 1947 al twee oorlogen gevoerd over Kashmir.

Vajpayee heeft tevoren al gezegd dat er op de top niet bilateraal zal worden gepraat over het conflict tussen India en Pakistan. Wel zei hij zaterdag dat India bereid is tot een open discussie over Kashmir, al zal dat volgens Vajpayee lang gaan duren.

"Het is onze overtuiging dat Jammu en Kashmir een deel van India is, maar we zijn bereid er open over te praten'', zei Vajpayee in een eerder opgenomen vraaggesprek met de Pakistaanse televisie. "De wereld zegt steeds: "gaan jullie toch eens samen zitten en de problemen tussen jullie oplossen''. Dit kost tijd'', aldus de premier.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf zei vorige maand dat zijn land bereid is de oude eis voor een VN-referendum in Kashmir terzijde te leggen en op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Pakistan zal in de marge van de top aandringen op overleg op ministerniveau over Kashmir.