AMSTERDAM - Het buitenland moet zich niet bemoeien met het conflict in Syrië tussen voor- en tegenstander van het regime van president Bashar al-Assad.

Dat zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Al Mualem woensdag in een korte toespraak op de staatstelevisie.

“Niemand van buiten de Syrische familie heeft het recht ons te vertellen wat te doen”, aldus al-Mialem. Het land zal volgens de minister dan ook geen ingrijpen van het buitenland accepteren.

De toespraak van de buitenlandminister volgt op een speech van president al-Assad afgelopen maandag, waarin hij aanvallen van zijn leger tijdens demonstraties tegen het regime verdedigde.

Regering

Eind maart stapte de regering van Syrië op. Dat volgde op wekenlange betogingen tegen het zittende regime. Demonstranten eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie.

De premier en het kabinet hebben in Syrië echter een zeer beperkte politieke invloed. Veruit de meeste macht ligt bij de president en diens familie.

Mensenrechtenactivisten zeggen dat sinds het begin van de betogingen ten minste 1400 Syriërs om het leven zijn gekomen en tienduizend van hun landgenoten gevangen zijn gezet. Ruim tienduizend mensen zijn op de vlucht geslagen naar buurland Turkije.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten