BOGOTA - Een van de belangrijkste commandanten van de Colombiaanse opstandelingenbeweging FARC is door de politie in Ecuador gearresteerd. Dat maakten zegslieden van de Colombiaanse strijdkrachten zaterdag bekend.

Simon Trinidad werd vrijdag laat nabij de grens met Colombia aangehouden. Hij is een van de commandanten van het Revolutionaire Gewapende Front van Colombia (FARC). Trinidad wordt in de loop van zaterdag nog naar de Colombiaanse hoofdstad Bogota overgevlogen.

De aanhouding is de grootste overwinning tot nu toe van president Alvaro Uribe in zijn campagne tegen de linkse guerrillabeweging. Trinidad onderhandelde tussen 1999 en 2002 met de regering over een oplossing van de al vier decennia durende burgeroorlog. Die gesprekken mislukten.

Voor het leger is de arrestatie van oud-bankier Trinidad, wiens echte naam Juvenal Ovidio Ricardo Palemera Pineda is, eveneens een groot succes. Het militaire apparaat ligt al enige tijd onder vuur omdat het er niet in slaagt rebellenleiders te pakken. De afgelopen jaren heeft de Verenigde Staten vele miljoenen dollars militaire hulp gegeven aan het Zuid-Amerikaanse land ter bestrijding van de rebellen en de cocaïneproductie. De 17.000 man sterke FARC zit enigszins in de verdrukking sinds Uribe in augustus aan de macht kwam.

Trinidad is een van de vijftien leden van het secretariaat van de FARC, het hoogste orgaan voor de guerrillavoering van de beweging. Hij zit al zestien jaar bij de opstandelingen en wordt als een van de ideologen van de FARC beschouwd.