MUNCHEN - Duitse politiedeskundigen zijn ervan overtuigd dat verscheidene video- en geluidsbanden die zijn toegeschreven aan Osama bin Laden, authentiek zijn. De banden zijn daadwerkelijk opgenomen door de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, meldt het Duitse tijdschrift Focus in de editie die maandag verschijnt.

De experts sloten uit dat de banden zijn samengesteld uit archiefmateriaal of zijn gemanipuleerd. Bin Laden zou moderne opnameapparatuur gebruiken, waaronder een computer. Mogelijk zou hij zelfs gebruik maken van een opnamestudio.

De Duitse specialisten analyseerden het vogelgezang dat op de achtergrond van een van de opnamen is te horen. Het gezang zou afkomstig zijn van een vogel die maar in enkele gebieden in het wild voorkomt.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 zijn ongeveer vijftien geluids- en videobanden toegeschreven aan Osama bin Laden. De meest recente werd op 20 december uitgezonden door de nieuwszender al-Arabiya in Dubai. Daarin omschreef Bin Laden de oorlog in Irak als ,,een nieuwe kruistocht tegen de islamitische wereld''.