DEN HELDER - Bergingsbedrijf Multraship in Terneuzen begint zaterdag rond het middaguur met het bergen van de drie containers met landbouwgif, die de Andinet tijdens de storm bijna twee weken geleden verloor op de Noordzee.

Het bergingsvaartuig Multraship Commander en kraanplatform Cormorant stomen sinds vrijdagavond vanuit Terneuzen op naar de plek waar de containers afgelopen week zijn aangetroffen, ruim 20 mijl ten noorden van Texel en Vlieland. Twee schepen van Rijkswaterstaat begeleiden de bergingsoperatie. Betonningsvaartuig Terschelling leidt het scheepvaartverkeer in de omgeving in goede banen. Meetvaartuig Zirfaea neemt watermonsters.

Eerst worden twee containers geborgen die nog aan elkaar vastzitten. De totale operatie duurt vermoedelijk twee tot drie dagen. De gifcontainers worden gelicht en in waterdichte bakken naar de vaste wal vervoerd. In de gezonken containers bevinden zich honderd-litervaten met giftig arseenpentoxide. De Andinet, varend onder Ethiopische vlag, verloor tijdens de zware storm van december ten noorden van Texel de drie containers met in totaal honderd-litervaten arseenpentoxide. Ook sloegen losse vaten overboord toen een container openklapte.

Na aankomst van het schip in de Noord-Duitse havenstad Bremerhaven werden vijftig lege vaten aangetroffen, zo werd woensdag bekend. Dat betekent dat ongeveer 5000 liter arseenpentoxide de zee is ingestroomd. In het gebied liggen ook nog vijftig tot zestig losse vaten met dezelfde substantie. Rijkswaterstaat praat begin komende week verder over de berging hiervan met P&I, de verzekeraar van de Andinet.